Egészséges életmód
Napunk három főétkezéséből jellemzően a reggeli az, amelynek nem tulajdonítunk akkora jelentőséget, mint amilyet valójában kellene. A reggeli adja meg szervezetünknek az első energialöketet ahhoz, hogy testileg és szellemileg is készek legyünk szembenézni az adott nap kihívásaival. De mégis hogyan épül fel az egészséges reggeli? Ássuk bele magunkat a témába!
Egy jól összeállított reggeli mindhárom makrotápanyagot (szénhidrát, fehérje, zsír) megfelelő arányban tartalmazza, elegendő rosttal kiegészítve, így az elfogyasztását követően a jóllakottság érzése hosszabb ideig fennmarad és nem támad az az érzésünk egy óra után, hogy újabb utat kell vennünk a hűtő, a büfé vagy a kisbolt felé.
A rostbevitel napjainkban egyre többször kerül fókuszba, sok egészségügyi szakember hangsúlyozza fontosságukat és fogalmaznak meg ezzel kapcsolatos ajánlásokat. A mai cikkben definiáljuk, hogy mik is azok a rostok, valamint tárgyaljuk, hogy mennyi rostra van szükségünk éshogyan tudjuk ezeket beépíteni étrendünkbe.
A rostok a növényekben található olyan összetett szénhidrátok, melyeket a szervezet nem képes megemészteni, ezáltal érintetlenül kerülnek a vastagbélbe. Az ott elő baktériumok ezen növényi részeket részben vagy teljesen lebontják, azaz fermentálják. A rostok természetes forrásai a zöldségek, a gyümölcsök, a hüvelyesek, az olajos magvak és a gabonafélék.
Izgalmas, változatos receptek a húsmentesség jegyében. Olvass tovább, tedd próbára őket!
Azt, hogy étkezésünk és táplálkozási szokásaink alapvetően befolyásolják egészségünket, energiaszintünket és általános jólétünket már az előző blogbejegyzésekben is mélyrehatóan tárgyaltuk. Az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kapott a növényi alapú táplálkozás és annak szervezetre gyakorolt hatása. Ebben a cikkben tudományos forrásokra alapozva vizsgáljuk meg, hogy milyen hatással van a mindennapi húsfogyasztás szervezetünkre, milyen előnyei vannak a húsmentes napoknak, és hogy szükség van-e az állati eredetű termékek teljes elhagyására. Emellett bemutatjuk a legjobb fehérjeforrásokat és azt, hogy milyen esetekben lehet szükség fehérje-kiegészítők használatára.
Napjainkban sajnos mondhatjuk, hogy a csapból is cukor folyik. Főleg a feldolgozott, csomagolt élelmiszerek tartalmaznak igen nagy mennyiségű hozzáadott cukrot, és ha nem vagyunk elég szemfülesek, akkor ezt jól el is „rejti”előlünk a gyártó. Pedig egyre jobban kellene arra törekednünk, hogy minél kevesebb legyen a finomított, gyorsan felszívódó cukorbevitelünk, hiszen több millió ember küzd hazánkban is túlsúllyal, elhízással, illetve szénhidrátanyagcsere-zavarral pl.: inzulinrezisztencival és cukorbetegséggel egyaránt.
Az iskolában töltött napok során fontos, hogy a gyerekek megfelelően táplálkozzanak, hiszen a tanulás és a mozgás sok energiát igényel. Az egészséges uzsonnás doboz bevezetése kecsegtetően és előremutatóan hangzik…de vajon mi kerüljön bele, ami tápláló, finom és ráadásul a rohanós hétköznapokban könnyen el is készíthető?
Az anyaság csodálatos és kihívásokkal teli utazás, ahol a gyermekeink és családunk jólléte a legfontosabb. Javíts ki, ha tévedünk, de az egyik legnagyobb feladat ebben a témában a család egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásának biztosítása. Sokszor előfordulhat, hogy kapkodva próbáljuk megoldani az étkezéseket, de ez hosszú távon nem fenntartható, és a család egészségét sem szolgálja.
5 sarkalatos tény, ami Téged is meggyőz a tervezés és rendszer fontosságáról
Mindannyiunk életében akadnak olyan napok, amikor a reggeli kimarad, az ebéd valami gyorsan bekapott snack, és az esti vacsora már szinte éjszakába nyúlik. Bár néha elkerülhetetlen, hogy belecsússzunk az ilyen helyzetekbe, azonban ha ez a káosz mindennapossá válik, az össze-vissza étkezés bizony komoly hátulütőkkel járhat. Nézzük, mik ezek!
Milyen jótékony hatásai vannak a magvaknak?
A tavasz számunkra a megújulást, valaminek a kezdetét jelenti. Ahogy előbújnak az első napsugarak,
meghalljuk a madarak énekét, valahogy mindig jobb kedvre derülünk és újult erővel indulunk útra a
hosszú, téli időszak után.
Ilyenkor szervezetünknek is szükséges van a megújulásra és igyekszünk regenerálni, odafigyelni arra, mivel tápláljuk a testünket.
Az időszakos böjt napjaink egyik legnépszerűbb étkezési mintája és egyben trendje is, melyet egyre többen választanak az egészséges életmód részeként, valamint a testsúlycsökkentés elősegítése érdekében. De vajon megéri-e kipróbálnunk? Milyen előnyei és hátrányai vannak, illetve kinek nem ajánlott? Az alábbi cikkben ezekre adunk részletes és tudományosan megalapozott válaszokat.
Az étrend-kiegészítők, vitaminok és ásványi anyagok szerepe az egészséges táplálkozásban, mikor és hogyan érdemes őket használni. Hogyan biztosítsuk szervezetünk számára ezeket a tápanyagokat a megfelelő élelmiszerek fogyasztásával?
Az alábbi cikkben szó lesz a 3 fő makrotápanyagról: szénhidrátok, fehérjék, és zsírok; illetve részletezzük ezek kapcsolatát az egyes élelmiszercsoportokkal.
Miután már tudod, hogyan is érdemes a napi étkezési rutinodat kialakítanod, hogy fedezni tudd az energia és tápanyagigényedet, illetve azt is megtanultad miket érdemes nézni a termékek címkéjén vásárláskor, következő lépésként nézzük meg hogyan és miből tudod az ún. makrotápanyagokat bevinni. A három fő makrotápanyag, vagyis a szénhidrátok, fehérjék és zsírok alaposabb ismerete következtében egyre jobban a saját igényeid szerint tudod majd alakítani az étrended.
A tudatos étkezés fontossága és gyakorlati módszerek a tudatosság növeléséhez az étkezés közben. (miből mennyit, előre csomagolni/főzni, termékek hátoldalán lévő tápanyag táblázatot, hogy értelmezzük. stb.)
Ez a cikk praktikus tippeket és útmutatást nyújt arra, hogyan alakítsuk ki és tartsuk fenn a kiegyensúlyozott étrendet a mindennapokban, beleértve az ételvásárlást, az ételkészítést és az étkezési szokások optimalizálását. Mikor és hányszor együnk egy nap.