Tudatosság Az Egészséges Étkezés Során

A tudatos étkezés fontossága és gyakorlati módszerek a tudatosság növeléséhez az étkezés közben. (miből mennyit, előre csomagolni/főzni, termékek hátoldalán lévő tápanyag táblázatot, hogy értelmezzük. stb.)
Az egészséges életmódhoz és táplálkozáshoz elengedhetetlen egy bizonyos fokú tudatosság, mely kiterjed a vásárlásra, alapanyagbeszerzésre, az ételkészítésre (ún. konyhatechnológiára) és magára az étkezésre is. A mai modern világban szinte bárhol, bármikor bekaphatunk gyorsan valamit, folyamatos a csábítás és nagyon vonzó bizonyos ételek, élelmiszerek marketingje, de sajnos ez közel sem jelenti azt, hogy azok egészségünket szolgálnák, épp ellenkezőleg. Éppen ezért nekünk kell tudatos fogyasztóvá és vásárlóvá válnunk, hogy ne sétáljunk bele ezekbe a csapdákba.
A tudatosság alapja az éberség és a fókusz az ételre és annak hatásaira. Ennek segítségével könnyebben felismerheted, hogy mire van szükséged, az elfogyasztott étel milyen hatással van közérzetedre, hangulatodra, és energiaszintedre. A hosszútávú cél mindenképpen az lenne, hogy megtanulj figyelni tested jelzéseire és merj is azokra hallgatni.
Nézzük, milyen apró dolgok, trükkök segíthetnek Neked ebben?
- Ha étkezésre kerül sor, add meg a módját, ülj le az asztalhoz és fókuszálj az ételre, ilyenkor minden elektronikai kütyüt érdemes félretenni arra a 15-20 percre
- Figyeled meg a szép színeket, az illatokat és a különböző ízeket, minden érzékszerveddel fókuszálj az ételre
- Egyél lassan, rágj meg alaposan minden egyes falatot és közben élved ki az ízeket, textúrákat
- Figyelj tested jelzéseire, csak annyit egyél, amennyi valóban jól esik, nem kell mindent eltűntetni a tányérodról, ha nem esik jól, ér elcsomagolni a maradékot!
- Célszerű mindig közel ugyanabban az időpontban étkezned, így szervezeted hozzászokik a rendszeres tápanyagutánpótláshoz, valamint könnyebben kialakul a napi étkezési rutin is
- Ha úgy érzed nem laktál jól, várj még egy picit, lehet hogy több idő kell az agyadnak, hogy eljusson hozzá a gyomorból az infó és kialakuljon a jóllakottság érzése
- Végül figyeld meg, hogy milyen hatással vannak rád az egyes ételek - mitől érzed magad jobban, és energikusnak? Melyik étel nehezít el, és válsz dekoncentráltá?
Az alábbiakban a tudatos vásárlással kapcsolatos tippeket osztom meg Veled, olvass tovább 😊
Mit árul el a termékcímke?
A termékcímke célja, hogy a fogyasztókat pontos információkkal lássa el a termék jellemzőiről, például az összetevőkről, a minőségmegőrzési időről, a gyártó adatairól, a mennyiségről, a tárolásra és felhasználásra vonatkozó előírásokról. Élelmiszerek esetén vannak olyan információk, amiket mindenképpen fel kell tüntetni a terméken.
Jó, ha tudod, hogy az összetevőket mindig súly szerint csökkenő sorrendben tűntetik fel, tehát ami a lista elején szerepel, abból van az adott termékben a legtöbb. Szerepelnie kell a címkén, ha a termék allergén anyagokat tartalmaz vagy nyomokban tartalmazhat. Az ilyen anyagokat ki kell emelni, hogy az könnyebben elkülöníthető legyen a többitől. Kis táblázatban tájékozódhatsz az energia és tápértékadatokról. Sok esetben csak 100 grammra vonatkozóan vannak megadva az értékek, ilyenkor érdemes figyelembe venni az adag mennyiségét, ez lehet, hogy pl.: müzliszelet esetén csak 30 gramm, de egy mirelit pizzánál 400 gramm is lehet. Az energiatartalom (kalória) mellett a fehérje-, a szénhidrát-, a cukor-, a zsír-, a rost-, és a sótartalom is megtalálható. Ez segít a döntésben, és annak megállapításában, hogy menyire egészséges az adott termék. Egy másik jelölési rendszer, a manapság divatos Nutriscore jelzés sokszor megtévesztő, ezért ebből semmiképpen se indulj ki. Az összetevő lista, valamint az energia és tápértékjelölő táblázat sokkal megbízhatóbb.
Tippek a tudatos vásárláshoz:
- Vásárlás előtt írd össze, mire van szükséged. A nagy üzletek profi módszerekkel csábítanak felesleges pénzköltésre. Ne hagyatkozz az ún. „polc trükkökre” vagy az ”akciós” feliratokra
- A nagyobb boltok, diszkont üzletek helyett időnként vásárolj piacon, vagy helyi boltban. Kutasd fel a lakóhelyed/munkahelyed környékén lévő lehetőségeket pl.: kerületi termelői piacok
- Mennyi műanyagot viszel haza? Vigyél magaddal táskát, szatyrot, ne fogadj el zacskót mindenhol. Válaszd az egyszerűen csomagolt árukat. Keresd a visszaváltható, illetve újrahasznosított csomagolást
- Olvasd el a címkéket, főleg ha új terméket vásárolsz! Elsősorban a csomagolt élelmiszerek azok, melyek rengeteg káros, és egyébként felesleges adalékanyagot tartalmaznak. Hidd el nincs szükséged hozzáadott cukorra, színezékekre, tartósítószerekre, ízfokozókra, és állományjavítókra, ezekkel mind teljesen feleslegesen terheled szervezetedet
- Részesítsd előnyben a friss, hazai idényzöldségeket és gyümölcsöket az üvegházi, több tízezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk helyett
- Keresd a lakóhelyed közelében készülő dolgokat. Így a közvetlen környezetedet is támogathatod, valamint kevésbé járulsz hozzá a szállítással járó környezetterheléshez