A vegyes és a növényi alapú táplálkozás - egészségügyi hatások és ajánlások

Azt, hogy étkezésünk és táplálkozási szokásaink alapvetően befolyásolják egészségünket, energiaszintünket és általános jólétünket már az előző blogbejegyzésekben is mélyrehatóan tárgyaltuk. Az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kapott a növényi alapú táplálkozás és annak szervezetre gyakorolt hatása. Ebben a cikkben tudományos forrásokra alapozva vizsgáljuk meg, hogy milyen hatással van a mindennapi húsfogyasztás szervezetünkre, milyen előnyei vannak a húsmentes napoknak, és hogy szükség van-e az állati eredetű termékek teljes elhagyására. Emellett bemutatjuk a legjobb fehérjeforrásokat és azt, hogy milyen esetekben lehet szükség fehérje-kiegészítők használatára.
A mindennapi húsfogyasztás hatása a szervezetre
A húsok megfelelő mennyiségben és minőségben fogyasztva, kiemelkedő szerepet töltenek be táplálkozásunkban. A kiegyensúlyozott és változatos étrend alkotói, hiszen nagyon fontos jó minőségű és jól hasznosulú ún. teljes értékű fehérjeforrások(átlagosan 20% fehérjetartalommal rendelkeznek), tehát megtalálható bennük az összes esszenciális aminosav. Energiatartalmuk függ a zsírtartalomtól, ami fajonként és húsrészenként egyaránt változó.
Nagyon fontos vitamin-, ásványi anyag-, és nyomelemforrások - kiemelkedő ezek közül a B-vitamin csoport (B1, B2, B3, B6, B12). A B12- vitaminnak, mely a vérképzéshez és az idegrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen, természetes forrásai kizárólag az állati eredetű élelmiszerek. A zsírban oldódóak közül az A-, és a D-vitamin szintén említésre méltóak. Az ásványi anyagok közül pedig az állati eredetű és ebből adódóan rendkívül jól felszívódó vas, a kalcium, a foszfor, a nátrium, a cink, a réz, a mangán és a szelén. Amennyiben a főétkezéseink tartalmaznak állati eredetű termékeket, a felsorolt vitaminok és ásványi anyagok jelentős hányada fedezhető természetes forrásból.
A vörös hús és a feldolgozott húsok, húskészítmények fogyasztása
A kutatások szerint a vörös húsok (sertés, és marhahús) és a feldolgozott húskészítmények(pl.: virsli, párizsi, kolbász, szalámi stb.) rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, valamint bizonyos rákos megbetegedések (pl.: vastagbélrák) magasabb kockázatával. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2015-ben a feldolgozott húsokat rákkeltőként (1-es csoport) sorolta be, tehát a legnagyobb kockázata ezeknek a termékeknek van. De mégis mi a gond a feldolgozott húskészítményekkel és a nagyipari feldolgozásból származó húsokkal? Röviden a válasz az állatok tartása és takarmányozása, valamint az iparilag előállított feldolgozott húskészítmények esetében a rengeteg adalékanyag hozzáadása pl.: ízfokozók, aroma anyagok (füst aroma), tartósítószerek és sajnos még a műanyagok jelenléte is probléma (pl.: műbélbe töltött virsli, szalámi, kolbász). Ezekre a szervezetünknek semmi szüksége sincs és feleslegesen terheljük velük emésztő-, és kiválasztószerveinket is. Ugyanakkor a garantáltan GMO-mentes, ökológiai gazdaságból származó állatok húsa és az abból készült kézműves termékek mértékletes fogyasztása egy vegyes étrend részeként nem növeli a fent említett betegségek kialakulásnak kockázatát. Tehát a két kulcsszó, amit érdemes megjegyezni, az a minőség és a mennyiség.
Szükség van a mindennapi húsfogyasztásra?
Nem feltétlenül szükséges mindennap húst fogyasztanunk a megfelelő tápanyagbevitelhez, ahogy azt a tudományosan elismert Mediterrán diéta is hangsúlyozza, hiszen más tápanyagforrásokra is támaszkodhatunk pl.: Omega 3zsírsavakban gazdag halakra és tenger gyümölcseire, teljes értékű gabonákra, hüvelyesekre, zöldségekre, gyümölcsökre és olajos magvakra.
A mediterrán étrendben is ajánlott fehérjeforrások:
- Halak:
- : tőkehal - 1 szeletben 26 gramm fehérje van
- Tenger gyümölcsei:
- : garnélarák - 100 grammjában 20 gramm fehérje van
- Savanyított tejtermékek:
- : natúr görög joghurt - egy kis pohárban 8 gramm fehérje van
- : érlelt kecske sajt - 50 grammjában 11 gramm fehérje van
- Hüvelyesek: bab-, borsó-, és lencsefélék
- : vörös bab - 1 kis konzervben 20 gramm fehérje van
- : csicseritészta – 100 grammjában (= 1 adag) 19 gramm fehérje van
- : bio tofu – 100 grammjában 12 gramm fehérje van
- Diófélék és olajos magvak: mandula, dió, tökmag, chia mag, lenmag stb.
- : natúr mandula - 1 marékban 7 gramm fehérje van
- Gabonák és álgabonák
- : quinoa - főzve - 1 adagban (=1 csésze) 10 gramm fehérje van
- : zab(pehely) - 50 grammjában közel 9 gramm fehérje van
Mi lehet az előnye a húsmentes táplálkozásnak?
A vegetáriánus étrend követői között jellemzően kisebb a túlsúlyosak és elhízottak aránya, mivel a túlnyomóan növényi eredetű táplálékot fogyasztók napi energia bevitele nem haladja meg a szükségleti értéket. Jóval több teljes értékű gabonát, friss zöldséget és gyümölcsöt, ebből adódóan pedig több élelmi rostot fogyasztanak, mely kedvező hatást gyakorol az emésztésre és a vércukorszintre egyaránt. Kutatások eredményei bizonyítják, hogy bizonyos betegségek a kiegyensúlyozott, megfelelő energiát és tápanyagot tartalmazóvegetáriánus étrendet követők körében ritkábban fordulnak elő. Ide tartoznak a szív és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és egyes daganatos betegségek is.
Fontos kiemelni, hogy ehhez az is hozzátartozik, hogy a vegetáriánus étrendet követők egészségtudatosabb életmódjukból és életszemléletükből adódóan általában mellőzik a dohányzást és az alkoholfogyasztást, rendszeresebben végeznek testmozgást, illetve sok esetben lelki egészségük megóvására is nagyobb hangsúlyt fektetnek.
A vegetáriánus étrendnek is lehetnek buktatói:
- Túlzott mennyiségű finomított szénhidrátbevitel (kenyerek, péksütemények, kekszek, müzlik, tészták, lekvárok, szörpök stb.) és ebből adódó vércukor ingadozás
- Túlzott gyümölcsfogyasztás és ebből adódóan túl magas fruktóz bevitel (hozzájárul a zsírmáj kialakulásához), ezzel szemben kevés napi zöldségfogyasztás. A javasolt arány: 2/3 rész zöldség és 1/3 rész gyümölcs
- Elégtelen mennyiségű fehérjebevitel - nincsenek kiaknázva a növényi fehérjeforrások - ugyanakkor kompenzálásképpen túlzott mennyiségű a zsírbevitel
- Túl sok (ultra)feldolgozott élelmiszer (kényelmi termékek), melyek tartósítószereket és mesterséges adalékanyagokat is jelentős mennyiségben tartalmaznak
- Elégtelen vitamin és ásványi anyagbevitel, valamint az étrend-kiegészítők nem megfelelő, nem tudatos használata
Szükség van-e fehérje-kiegészítésre?
Általában a megfelelően összeállított étrend elegendő fehérjét biztosít a legtöbb ember számára, de vannak olyan helyzetek, állapotok (pl.: sportolók, várandósok, idős emberek) vagy éppen betegségek, amikor jól jöhet egy kis extra fehérje kiegészítés. Fontos megjegyezni, hogy ebben az esetben is érdemes a natúr termékeket választani, melyek lehetőség szerint semmilyen mesterséges adalékanyagot sem tartalmaznak, még édesítőt sem! A növényi fehérjék közül kiemelendő a barna rizs-, és a kenderfehérje; az állati eredetűek közül pedig a magas kollagéntartalmúak. Ne feledjük, ezek is feldolgozott termékek, ezért ugyanúgy mértékkel javasoltak, abban az esetben, ha máshogy nem fedezhető a fehérjeszükséglet.
Összegzés és következtetések:
A vegetáriánus étrendet követőknek is érdemes szem előtt tartaniuk, hogy étrendjük tápanyagdús legyen, illetve alapvetően a friss, szezonális alapanyagokra épüljön és kerüljék a feldolgozott élelmiszereket pl.: félkész-, kész, kényelmi termékek. Napjainkban nagy segítséget jelenthetnek azok a funkcionális termékek, melyek az állati eredetű élelmiszerek helyettesítésére irányulnak, hiszen ezek hozzájárulhatnak a kulcsfontosságú tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok (pl.: fehérje, omega-3 zsírsavak, vas, cink, B12, D-vitamin, kalcium, szelén, jód stb.) beviteléhez, valamint az étrend változatosabbá tételéhez egyaránt.
Ne feledjük, hogy bizonyos esetekben - legyen szó pl.: fokozott fizikai aktivitásról (sportolók), krónikus betegségről, várandósságról, csecsemő és gyermekkorról - a dúsított élelmiszerek, valamint étrend-kiegészítők használata is felmerül és hasznos lehet. Amennyiben váltani szeretnénk, mindenképpen érdemes dietetikus szakemberhez fordulni, aki segíteni tud az igényeinknek megfelelő, személyre szabott étrend összeállításában.